Ofte stilte spørsmål om nordlyset

Er det sant at Tromsø er en av verdens beste destinasjoner for å se nordlyset? 

Ja! Tromsø ligger midt i nordlysovalen som er det området i atmosfæren der nordlyset forekommer. Så selv når aktiviteten er lav vil nordlyset kunne være synlig her. Nordlysovalen strekker seg faktisk langs kysten av Nord-Norge, fra Lofoten til Nordkapp. Det betyr at Nord-Norge har perfekt beliggenhet til å kunne oppleve nordlyset. 

Når kan vi se nordlyset? 

For å se nordlyset må det være mørkt på himmelen, noe som egentlig ikke er noe problem fra oktober til slutten av mars. Så dette er normalt den beste perioden for å oppleve nordlyset, spesielt i mørketiden (midten av november til januar) som gir oss mange timer med gunstige forhold for å se nordlys siden solen ikke stiger over horisonten. Nordlys kan også være synlige sent på kvelden så tidlig som i august / september og så sent som i begynnelsen av april.


Når er det best å se nordlyset? 

Nordlyset er et naturlig fenomen som avhenger av solaktivitet, ikke en årstid. Innen en vinter går nordlysaktiviteten mer eller mindre regelmessig opp og ned hver 5-10 dag, så en uke er vanligvis nok tid til å oppleve det maksimale aktivitetsnivået av nordlys i den gitte perioden.

Er det mulig å vite nøyaktig når nordlyset vises?

Det er viktig å huske på at nordlyset ikke er et punktlig fenomen, men et veldig komplekst fenomen som kan vare i en hel natt og ta mange former og intensiteter. Nordlyset kan ofte sees etter klokka 18.00 på ettermiddagen. Uavhengig av aktivitetsnivået ser vi bare hva været lar oss se!


Kan man se like levende og fargerikt nordlyset i virkeligheten som på bilder? 

Når det gjelder nordlyset "ser" kameraet mye mer enn menneskets øye. Ettersom bilder er tatt med lang eksponering er intensiteten på nordlyset ofte mer overdrevne enn det man kan se i virkeligheten, men man kan ofte se nordlyset danse i grønt med egne øyne også. Er det derimot sterk aktiviteter vil man også kunne se nordlyset lyse opp himmelen i alle sine farger uten hjelp av kameraet. Så svaret på spørsmålene er ja, men ikke alltid. Noen ganger kan man oppleve det som på bildene, noen ganger kan man se det mer levende gjennom et kamera.


Hvordan tar man bilder av nordlys? 

For å ta bilder av nordlyset trenger man et kamera med manuell fokus og et kamerastativ. Ta utgangspunkt i de generelle innstillingene for å ta bilder av nordlys under og prøv deg frem. Både ISO, blenderåpning og lukkertid vil avhenge av om det er sterk eller svak nordlysaktivitet. 

  1. Start med å sette fokuset til uendelig ( ∞ ) for å få skarpe bilder. 
  2. Sett ISO-en mellom 800 og 3200. Merk at høyere ISO vil føre til mer støy på bildene.
  3. Still blenderåpningen mellom f 2.8 og 4. Sett den gjerne så lavt som mulig for å tillate mer lys inn i kameralinsen. 
  4. Sett lukkertiden mellom 15 og 30 sekunder. Hvis nordlysaktiviteten er veldig sterk kan lukkertiden settes enda lavere. Lang lukkertid gir mer lys inn i kameraet. 
  5. Fest kameraet på et stativ og bruk en fjernkontroll eller selvutløser for å ta bilder. 

Vær obs på at batteriene har en tendens til å gå fort tom i kaldt vært, så det kan være lurt å ha med ekstra batterier og oppbevare de nært kroppen (eks. innerlommer). 

Kan man ta bilder av nordlyset med telefonen? 

Ja, resultater vil ikke bli det samme, men det er mulig å ta greie nordlysbilder med bare telefon. Kameraet på de fleste nye smarttelefoner har manuelt modus i kamerappen og funksjoner som lar deg ta bilder i nattmodus og med lang lukkertid. For de med telefoner uten disse innstillingene kan man få litt hjelp ved å bruke appen Northern Lights photos taker eller Slow Shutter speed for bedre resultater. 


Hvor kaldt er det i Tromsø på vinteren? 

Vinterklimaet i Tromsø er veldig variabelt, og i vintermånedene fra oktober til mars varierer gjennomsnittstemperaturen fra + 4,0 ° C til -5,0 ° C. Den kaldeste perioden er normalt i januar og februar, hvor temperaturene kan falle til -10 ° C - 15 ° C.


Hvilke klær bør jeg ha med/på meg? 

Nøkkelordene for pakkingen bør være varme, vind og vanntette klær. Det anbefales å bruker flere lag med klær for å gjøre det lettere  å regulere temperaturen ved å legge til eller fjerne et lag. Du bør ha et varmt underlag nærmest huden din, helst i ull, og fortsett å legge til lag med gensere og jakker. Ullen vil isolerer og holder deg varm.


Andre viktige ting du bør ta med er vintersko, en varm lue, skjerf, hansker eller votter. Husk at votter pleier å være varmere enn hansker, med votter vil fingrene generere mer varme og varme opp den delte luften inne for å holde hendene varme. Ullsokker kan også komme godt med.

Bilde: Gioel Foschi