Topp 5 aktiviteter og sommeropplevelser i Lofoten

Lofoten - verdens vakreste øyrike byr på spektakulære aktiviteter, naturopplevelser, sjarmerende fiskevær, gode historier, et rikt kulturliv, gjestfrie folk, og så mye mer. Med alt det Lofoten har å by på finner du garantert flere ting å gjøre i Lofoten, enten du kjører solo, er med venner eller familien. Det kan være vanskelig å rekke over alt man vil på begrenset tid, men det er noen opplevelser som bare er et must å få med seg når man er i Lofoten. Her har vi har samlet topp 5 aktiviteter og opplevelser du ikke bør gå glipp av i Lofoteferien i sommer.

1. Reinebringen

Reinebringen gir en fantastisk panoramautsikt med sine 448 høydemeter, og er blant Lofotens mest populære turmål. På toppen får man god utsikt ut over Reinefjorden, Lofotveggen, holmer og skjær, og Lofotens øyrike. Denne turen og utsikten bør du ikke gå glipp av! 

I 2016 startet arbeidet med å bygge sherpatrapp opp Reinebringen, og nå rekker trappen nesten hele veien opp. Den bratte stien opp har blitt til 1600 trappetrinn, og kun de siste 100 meteren består fortsatt av sti. Oppover trappen er det også laget mange fine rasteplasser med benker hvor man kan ta et pust i bakken samtidig som man nyter utsikten. Vær obs på at enkelte parti oppover kan oppleves som luftig. 

Til tross for bratt stigning hele veien opp, gjør sherpatrappen det overkommelig for de fleste å komme seg opp til toppen. Tidsbruk vil variere avhengig av fysisk form, men anslagsvis bruker man ca. 1 time opp. Selv om turen kan være noe krevende blir du belønnet for strevet når du kommer opp på toppen, den spektakulære utsikten får deg til å glemme slitet. For både utsikt og gode gåforhold anbefales det å ta turen på tørre godværsdager. 

Vel nede igjen venter Reine, et av Norges fineste fiskevær og småsamfunn. Med sine fargerike rorbuer i spektakulære omgivelser er det ikke rart at den lille plassen troner høyt på listekåringer over vakre reisemål i verden. Reine er full av aktiviteter og opplevelser, og fungerer godt som utgangspunkt for mange friluftsaktiviteter. 


2. Sandstrender

Sandstrender er kanskje ikke det man forbinder med den arktiske region, men i Lofoten finner man strender i verdensklasse. I vakre omgivelser, mellom spektakulære fjell og azurblått hav, ligger kritthvite sandstrender. En tur på stranda er den perfekte aktivitet på godværsdager på sommeren, men kan også være en fin naturopplevelse under andre værforhold og årstider. Full avslapping er også en fin ting å gjøre i Lofoten!

Hauklandstranda er en av Lofotens mest kjent strender og har blitt kåret som Norges fineste strand, mens nabostranda Uttakleiv har blitt kåret til verdens mest romantiske strand i Europa av den britiske avisen The Times. 

Hauklandstranda har blitt et populært turmål på sommeren, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Stedet har en rekke ting som bør oppleves - Her kan du nyte karibiske vibber, idyllisk bølgeskvulp, og en kald dukkert for de tøffe. Mens Uttakleiv med sin vakre beliggenhet og omgivelser har blitt en favoritt blant fotografer, og er også en av de fineste plassene i Lofoten til å oppleve både midnattsola og nordlyset. 

Hvis man ønsker å bevege på seg går det en gammel kystvei mellom Uttakleiv og Hauklandstranda hvor man kan gå tur i naturskjønt landskap. Turen er ca. 4 km lang og tar i underkant av 1 time en vei. Ønsker man en lengre tur er det mulig å gå frem og tilbake eller gå rundtur ved å gå gjennom tunnelen.

Begge strendene er lett tilgjengelig med bil og har parkeringsplasser.  Fra Leknes tar kjøreturen til til Hauklandstranda ca. 10 minutter og til Uttakleiv ca. 20 minutter. 

3. Henningsvær

Utforsk Henningsvær, et spennende lite fiskevær i Lofoten med smale veier, fiskebåter, små lokale kafeer, butikker og restauranter, og verdens fineste fotballbane. I Henningsvær får du en god kombinasjon av kultur, mat og natur. 

Det lille tettstedet er et tradisjonelt fiskevær med ca. 500 fastboende, og ligger spredt ut over flere øyer. Her utgjør havna hovedgaten i Henningsvær, som ligger omkranset av fiskebruk, rorbuer og brygger. Henningsvær har hatt lang tradisjon for fiske, og har fortsatt et viktig fotfeste innenfor fiskeri den dag i dag. Men stedet har også gjennomgått store endringer gjennom tiden og har etterhvert fått selskap av både kunst, kultur og friluftsliv. 

Henningsvær har en rekke gallerier og kunst- og håndverksbutikker, som Engelskmannsbrygga, hvor du finner kunsten til glassblåsere, en keramiker og en fotograf. Besøk også Kaviarfabrikken hvor kaviarproduksjon er byttet ut med en stor samling av norsk og internasjonal samtidskunst, og Galleri Lofoten som huser Norges største samling malerier fra gullalderen i nordnorsk malerkunst.

I Henningsvær finner du også en rekke serveringssteder hvor du kan nyte den ferskeste sjømaten, eller for de mindre sultne en kopp kaffe og et bakverk på en av de koselige kafeene langs kaikanten. Vi kan også anbefale et besøk på Full Steam, det tidligere trandamperiet har nå blitt omgjort til en kombinasjon av restaurant og museum. 

Så for de som ønsker å oppleve et idyllisk, levende fiskevær er altså Henningsvær stedet. Kom med egen bil eller buss, fra Svolvær er det knappe 30 minutters kjøring til Henningsvær. 

Passer utmerket for deg som ønsker idyll pakket inn i mange spennende aktiviteter. Vi blir overrasket dersom du ikke finner ting å gjøre når du besøker oss.

4. Gårdsbesøk

Besøk en av Lofotens fine gårder for en ekte og naturlig opplevelse. I Lofoten finner man et mangfoldig gårdsbruk med alt fra vikingsauer til hester, griser, høner, geiter og ysteri. Kom tett på dyrene, ri inn i solnedgangen, lær om osteproduksjon og kanskje til og med prøv melking av geiter. Det er altså mye spennende å oppleve i Lofoten på de ulike gårdene. 

På Aalan gård kan du et innblikk i hverdagslivet på et gårdsbruk. Gården er et familiebruk hvor alle familiemedlemmer deltar aktivt. Her driver de på med osteproduksjon, urtehage og forskjellige dyr. Rundt 200 melkegeiter kan telles på gården, og i tillegg har de kje, høner, en hund, en katt, og for å ikke glemme en kosegris. 

Aalan gård er kjent for sine urter og oster, og har vunnet flere priser for sine produkter. Blant annet har de fått tildelt merkeordningen “Spesialitet” for deres geitost Capra. De har fokus på å dyrke økologisk og alle produktene er lokalt produsert på gården. I ysteriet lager de brunost, hvitost, blå- og gråmuggost, ferskost, gomme og fetaost ut fra melken fra gårdens 200 geiter. Husk å sikre deg noen spiselig minner fra gårdbutikken før du drar! 

Besøk også Hov gård hvor du kan få oppleve Lofoten fra hesteryggen på en av gårdens rundt 50 islandshester. På gården ligger også restauranten Låven, en gammel låve fra 50-tallet som har blitt restaurert og fått seg en moderne tvist med store vinduer til den fantastiske utsikten mot havet og fjellkjede øyene. Hov Gård er verdt å besøke bare for restauranten, men kun en kort spasertur over veien ligger en vakker liten strand med hav så langt du kan se. Rustikk og koselig restaurant på Låven, nesten 50 islandshester, nydelig hvit strand og midnattsol - stedet er magisk! Det er ikke tilfeldig at gårdsbesøk ofte ender opp som barnas favoritt aktivitet!

5. Havaktiviteter

I Lofoten er det mange aktiviteter du kan ta del i, og mange av de foregår på havet. Med havaktiviteter som snorkling, surfing, kajakk og SUP (stand up paddling) får du mulighet til å utforske Lofoten fra et annet perspektiv. Du kan enten leie utstyr dersom du tør å driste deg utpå vannet på egen hånd eller ta del i en organisert aktivitet med guide. 

Lofotens skjærgård byr på mange muligheter for spektakulære aktiviteter og naturopplevelser, og fra havet kan du virkelig få puste inn den friske sjølufta. Legg ut fra kaia eller de fine sandstrendene på et stand up paddleboard eller i en kajakk, og padle deg rundt mellom holmer og skjær. Med SUP får du også testes balansen mens du utforsker den idylliske skjærgården. Stand up paddleboard har blitt en veldig populært  og er en morsom aktivitet for alle, uavhengig av alder og atletisk form. 

Unstad i Lofoten byr på  bølger til både nybegynnere og de mer erfarne surferne. Unstad ligger for seg selv på yttersia, og omringet av store fjell og åpent hav har plassen blitt etter et ettertraktet surfeparadis. På campen tilbyr de opplæring, kurs og utleie utstyr. Eller du kan også ta turen for å bare nyte synet av bølgene fra storhavet som ruller inn. 

Bonustips

6. Verdens beste kanelbolle

Verdens beste kanelboller serveres på Unstad Arctic Surf. I tillegg til rykende ferske kanelboller byr altså Unstad på fantastiske naturopplevelser. Hele plassen er verdt å oppleve - bygda, stranda, havet og kanelbollene! En ting som absolutt må gjøres og oppleves!

Vi ønsker deg velkommen til å ta kontakt med oss i Arctic Guide Service for mer informasjon om ting du kan gjøre i Lofoten og omegn!

Opplev dette med en guide